Welk pronatietype heb ik?


Om een indicatie te krijgen welk type voet je hebt, kan je een blik werpen op de zool van je oude sneakers of hardloopschoen. Laat het officieel vaststellen altijd over aan een professional.


Een drietal foto's van slijtageplekken die duiden op een specifiek pronatietype
Neutraal Supinatie Overpronatie


Neutraal:

Er is een s-vormig patroon te zien vanaf de buitenkant van de hiel naar de

grote teen.


Supinatie:

je ziet voornamelijk slijtage aan de buitenkant van je schoen

Overpronatie:

De slijtage is het grootst bij je grote teen, en aan de binnenkant van je hiel en onder de bal van je voetHardloopschoenen kopen in een hardloopwinkel

Neem voor de zekerheid je oude sneakers of hardloopschoenen mee wanneer je naar de hardloopwinkel gaat. De winkelmedewerker kan op basis van je zolen inschatten welk pronatietype je hebt en zo een voorselectie maken van hardloopschoenen die mogelijk het beste bij jouw voeten en loopstijl passen. Zodra je ’s morgens wakker bent zullen je voeten iets zwellen tot aan het einde van de dag. Zo kan het interessant zijn om tijdens een koopavond hardloopschoenen te passen in plaats van in de ochtend. Zo voorkom je dat je de volgende dag terug naar de winkel moet omdat ze toch iets te krap zitten. Plan deze dag geen lange wandelingen of activiteiten die je voeten onnodig vermoeien.De eerste keer dat ik een hardloopwinkel binnen stapte met als doel het aanschaffen van een paar nieuwe hardloopschoenen had ik geen research gedaan. Ik leunde volledig op de expertise van de betreffende winkelmedewerker. Dit resulteerde in de aanschaf van een paar hardloopschoenen die onvoldoende steun gaven aan mijn voeten waardoor mijn enkels bij iedere landing een knik naar binnen maakte. Enkel en knie blessures waren al snel het gevolg. “Lesson learned”


In de betere sportzaken heb je een loopbaan tot je beschikking waar je op kan proef lopen. Bij elke stap wordt een afdruk van de landing van je zool digitaal opgeslagen en weergegeven op een monitor. De winkelmedewerker kan op basis van deze informatie inschatten of de hardloopschoenen die je op dat moment aanhebt bij je passen of niet. Ook hier geldt dat er cruciale zaken door de medewerker over het hoofd kan worden gezien. Dat maakt dat een samenspel tussen jou en de winkelmedewerker juist zo belangrijk is. Een bezoek brengen aan een hardloopwinkel is naar mijn mening een goede keuze wanneer je online research hebt gedaan en voor je zelf de volgende punten op een rijtje hebt:


· Op welk type ondergrond loop ik het liefst?

· Hoe vaak en welke afstanden verwacht ik per week of per maand te gaan lopen?

· Heb ik gebruikgemaakt van inlegzolen? Zo ja welke type inlegzolen en waarvoor?

· Welk pronatietype heb ik? Supinatie, Neutraal of overpronatie? Check je zolen.


Serie Hardloopschoenen kopen: Deel 1/4 Serie Hardloopschoenen kopen: Deel 2/4 Serie Hardloopschoenen kopen: Deel 3/4
Serie Hardloopschoenen kopen: Deel 4/4
13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven