• Jorn Out

Wat is runningtherapie?

Bijgewerkt op: 1 feb.


Startrunningtherapie | Castricum | Running in the rain

Runningtherapie is een vorm van therapie waarbij de cliënt geactiveerd wordt om (hard) te lopen. In tegenstelling tot andere behandelvormen werk je met runningtherapie juist vanuit je lichaam naar je hoofd werkt. Praten heeft geen hoofdrol met runningtherapie en is dan ook ondergeschikt aan bewegen.


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bewegen in de buitenlucht een positief effect kan hebben op het herstel van een psychische aandoening. Daarom wordt regelmatige lichaamsbeweging aanbevolen als aanvulling op uw huidige behandeling.


Runningtherapie versterkt je fysieke als je lichamelijke conditie, het gevoel van verbetering en succes geeft nieuwe energie en draagt bij aan het herstelproces. De groepsoefeningen en de privé sessies zijn laagdrempelige en belangrijk voor het leggen sociale contacten en kunnen (indien nodig) je weer wat structuur geven. Contact hebben met mensen uit je omgeving draagt bij aan je herstelproces en creëert niet alleen een veilige omgeving maar kan ook gezellig zijn.


Ten slotte kan actief bewegen in de natuur leiden tot gezonde lichamelijke vermoeidheid, waardoor je weer beter kunt slapen. Genoeg redenen om je sneakers te pakken en je aan te melden!


Voor welke aandoeningen kan runningtherapie worden ingezet?

Runningtherapie wordt vaak ingezet bij milde tot matig ernstige lichamelijke of psychische klachten, zoals spanning en vermoeidheid, burn-out, slaap- en concentratiestoornissen, depressies en andere psychische aandoeningen, zoals angst, verslaving, persoonlijkheids- en psychotische stoornissen.


Runningtherapie is een complementaire therapie, dat wil zeggen dat het in veel gevallen naast medicatie of psychotherapie gegeven kan worden. Laat je vooraf altijd goed adviseren door je behandelaar of huisarts.Wordt runningtherapie vergoed?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor vergoeding van runningtherapie:


• Diverse zorgverzekeraars, zoals De Friesland, ONVZ en Zorg en Zekerheid vergoeden behandelingen gedeeltelijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen bij je verzekeraar


• Als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent, is je werkgever vaak ook bereid om financieel ondersteuning te bieden. Veel bedrijven hebben een persoonlijk opleidingsbudget dat besteed kan worden aan bijvoorbeeld runningtherapie. Vraag ernaar bij je leidinggevende, persoonlijk adviseur of bedrijfsarts.


• Ben je zelfstandig ondernemer (ZZP) dan kan het interessant zijn om navraag te doen bij je gemeente. Gemeenten bieden ook ondersteuning aan zelfstandigen met een beperking.


• Daarnaast kunnen de kosten van coaching onder bepaalde voorwaarden in de aftrek van de inkomstenbelasting worden opgenomen. Voor meer informatie kun je terecht bij de belastingdienst.

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven