• Jorn Out

Van achter de feiten aan rennen naar runningtherapie.

Bijgewerkt op: 1 feb.


Geld, succes en materialisme zijn voor mij lang de drijfveer geweest om optimaal te kunnen presteren in de financiële sector. Geen uitdaging was te groot en een rem op de tijd was er niet. Je kent het misschien wel: altijd online en beschikbaar, laptop in bed en bij het ontbijt RTL-Z Nieuws op de buis terwijl je je das dichtknoopt, over je eigen schoenen struikelt en voor je het weet buiten staat en er bij de auto achter komt dat je sleutelbos nog op de bar ligt. Je zag hem waarschijnlijk al aankomen? Niet de meest gezonde levensstijl die lang vol te houden is.


Dit maakte dat ik hier uiteindelijk ook de rekening voor gepresenteerd kreeg. Ik was zowel fysiek als mentaal letterlijk leeg. Mijn huisarts stelde runningtherapie voor als behandeling. Aangezien ik uit een leven vol snelheid en adrenaline kwam, leek het mij een mooie uitdaging de rush van cafeïne om te ruilen voor de kick van hardlopen.


Hardlopen

Uit mijn hoofd, in mijn sneakers. Met een gezonde dosis spanning begon ik aan dit avontuur. Na een inventarisatie van mijn conditie ging ik na de eerste sessie naar huis met het nodige huiswerk; twee dagen per week 40 minuten lopen, wandelen en hardlopen afgewisseld. De eerste resultaten kwamen al snel; mijn nachtelijke hartkloppingen verdwenen en er ontstond rust in mijn hoofd (toen nog) vol watten. Dit resultaat en de prachtige natuur waarin ik rende inspireerde en motiveerde mij. De klachten verdwenen één voor één en het hardlopen werd een houvast in mijn wekelijkse ritme.


Gedurende het proces gingen mijn ogen steeds verder open. Ik kon mijn eigen gedrag van een afstand bekijken en ik concludeerde dat mijn oude bestaan mij niet meer gelukkig ging maken. Ik begon als zelfstandig ondernemer zodat ík baas over mijn agenda bleef. Met hoofdletters stonden hier per week altijd drie afspraken in, de afspraken met mijzelf om te gaan hardlopen. Steeds langer, steeds gevarieerder.


Na 12 weken runningtherapie had het hardloopvirus mij definitief gegrepen. Zowel mentaal als fysiek voelde ik mij een ander mens dan bij de start ervan. Het psychologische aspect van het hardlopen liet mij niet los en de opleiding tot hardlooptrainer en vervolgens running therapeut waren dan ook succesvol afgerond. Ook na de opleiding ben ik mijzelf blijven ontwikkelen. Zo vind ik het erg leerzaam om professionals op het gebied van runningtherapie en psychologie te interviewen. Hier komt immers een schat aan kennis en ervaring vrij die voor mij direct toepasbaar is. Wellicht de grootste leerschool is nog wel om door middel van het hardlopen naar mijzelf te leren luisteren, grenzen te durven stellen en succes te kunnen ervaren.

Het resultaat van het fysieke en mentale deel van het lichaam bij elkaar te brengen door middel van runningtherapie, fascineert mij keer op keer!


Als runningtherapeut sluit ik elke sessie zoveel mogelijk aan bij de behoefte van de deelnemer. Cliënten melden zich bij mij met zeer uiteenlopende klachten, van angstaanvallen tot persoonlijkheidsstoornissen. Ik heb inmiddels vele mensen mogen zien opbloeien door samen de hardloopschoenen aan te trekken. Ook ter preventie biedt het hardlopen op therapeutische basis vele mogelijkheden: het brengt structuur, sociaal contact en voldoening.


Er is dan ook niets mooiers wanneer je iemand weet te motiveren om ook zelfstandig invulling te kunnen geven aan het therapeutisch hardlopen. Ik word dan ook heel blij wanneer ik zo nu en dan een berichtje ontvang met de tekst: “Yes het is me gelukt, ik heb vandaag 5 kilometer hardgelopen”!


Jorn Out


Contact

128 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven